Manifest  #1D  #LEsportÉsPositiu  #StopSerofòbia

Manifest  #1D  #LEsportÉsPositiu  #StopSerofòbia

El Club Esportiu LGTBI+ DRACS València, en favor de la promoció i protecció de la diversitat en l’àmbit esportiu, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la lluita contra el VIH-SIDA, per un esport igualitari i lliure de seròfobia, masclisme, LGTBIfòbia.

Aquest manifest reivindica les discriminacions patides per les persones que el seu seroestatus, sota l’estigma del VIH – SIDA, està sent usat per algunes federacions esportives per a discriminar les persones que viuen amb VIH i prohibir el seu accés igualitari a la pràctica esportiva.

Afortunadament, gràcies al treball de les entitats i col·lectius civils i a la voluntat política, disposem d’un marc legislatiu que ens permet actuar en l’erradicació de la serofòbia en l’esport; no obstant això, algunes federacions han desenvolupat reglaments que discriminen este sector de la població.

<<L’esport té el poder de transformar el món. Té el poder d’inspirar, d’unir a la gent com poques altres coses…Té més capacitat que els governs de derrocar les barreres socials.>> (Nelson Mandela)

L’esport és, i ha de ser, una eina de desenvolupament personal per a totis. Manifestem que:

 1. L’esport no és un mitjà de transmissió del VIH. L’esport és positiu +.
 2. Les persones que viuen amb VIH tenen el mateix rendiment, capacitats esportives i desenvolupament que la resta de persones. L’esport és positiu +.
 3. L’esport ha de ser un àmbit de visibilitat per a totes les realitats i lliure de serofòbia. L’esport és positiu +.
 4. Necessitem el compliment de la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació i la Llei 39/2022, de 30 de desembre, de l’Esport que prohibeixen la discriminació per estat serològic o seroestatus.
 5. Les administracions, federacions i òrgans competents de l’àmbit esportiu han d’adoptar les mesures precises per a garantir que les activitats esportives, recreatives, d’oci i temps lliure es gaudisquen en condicions d’igualtat i respecte a les persones que viuen amb VIH.
 6. No s’han de reclamar proves serològiques per a la pràctica esportiva i atempta contra els reglaments vigents de protecció i tractaments de dades. Les persones que viuen amb VIH han de poder competir i accedir a l’activitat esportiva en igualtat de condicions que la resta de persones, sense l’obligació de revelar la seua seroestatus o que este siga un impediment per al seu accés a la pràctica esportiva.
 7. S’ha de fomentar la visibilitat de la diversitat per seroestatus, a través de persones referents de l’àmbit esportiu.
 8. S’ha de desenvolupar un pla formatiu que garantisca erradicar l’estigma que pateixen les persones que viuen amb VIH en l’esport
 9. És necessari impulsar un pla de sensibilització per a acabar amb l’estigma que pateixen les persones que viuen amb VIH en l’esport.
 10. És imprescindible fomentar la inclusió laboral de les persones en risc d’exclusió social en l’àmbit esportiu, així com pal·liar la bretxa salarial, els sostres de cristall i altres desigualtats de l’àmbit esportiu professional.

Per tot això sol·licitem:

 1. Una declaració institucional, el dia 1 de desembre, Dia Mundial de la lluita contra el VIH-SIDA, per part de Les Corts Valencianes, la DG d’Esport, la DG de Diversitat de la Conselleria de Serveis socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat de la Comunitat Valenciana i l’Exmo. Ajuntament de València, condemnant la serofòbia en l’esport.
 2. La Generalitat Valenciana es persone com a denunciant de les federacions que utilitzen reglaments que discriminen les persones que viuen amb VIH que apareixen en els següents documents (adjuntes captures de pantalla) o que gestionen de manera il·legal les dades serològiques segons el Reglament general de protecció de dades (RGPD):

Anexo I. Capturas de los apartados de los documentos y páginas indicadas

Et convidem a sumar-te en les nostres reivindicacions, ja siga a títol individual o com a Col·lectiu o Entitat, inclou esta imatge en les teues Xarxes Socials i adhereix-te a través del següent formulari:

Entitats afexides: (act. 11:27)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *