Manifest #1D #LEsportÉsPositiu #StopSerofòbia
El Club Esportiu LGTBI+ DRACS València, en favor de la promoció i protecció de la diversitat en l’àmbit esportiu, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la lluita contra el VIH-SIDA, per un esport igualitari i lliure de seròfobia, masclisme, LGTBIfòbia.
Aquest manifest reivindica les discriminacions patides per les persones que el seu seroestatus, sota l’estigma del VIH – SIDA, està sent usat per algunes federacions esportives per a discriminar les persones que viuen amb VIH i prohibir el seu accés igualitari a la pràctica esportiva.
Afortunadament, gràcies al treball de les entitats i col·lectius civils i a la voluntat política, disposem d’un marc legislatiu que ens permet actuar en l’erradicació de la serofòbia en l’esport; no obstant això, algunes federacions han desenvolupat reglaments que discriminen este sector de la població.
<<L’esport té el poder de transformar el món. Té el poder d’inspirar, d’unir a la gent com poques altres coses…Té més capacitat que els governs de derrocar les barreres socials.>> (Nelson Mandela)
L’esport és, i ha de ser, una eina de desenvolupament personal per a totis. Manifestem que:
- L’esport no és un mitjà de transmissió del VIH. L’esport és positiu +.
- Les persones que viuen amb VIH tenen el mateix rendiment, capacitats esportives i desenvolupament que la resta de persones. L’esport és positiu +.
- L’esport ha de ser un àmbit de visibilitat per a totes les realitats i lliure de serofòbia. L’esport és positiu +.
- Necessitem el compliment de la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació i la Llei 39/2022, de 30 de desembre, de l’Esport que prohibeixen la discriminació per estat serològic o seroestatus.
- Les administracions, federacions i òrgans competents de l’àmbit esportiu han d’adoptar les mesures precises per a garantir que les activitats esportives, recreatives, d’oci i temps lliure es gaudisquen en condicions d’igualtat i respecte a les persones que viuen amb VIH.
- No s’han de reclamar proves serològiques per a la pràctica esportiva i atempta contra els reglaments vigents de protecció i tractaments de dades. Les persones que viuen amb VIH han de poder competir i accedir a l’activitat esportiva en igualtat de condicions que la resta de persones, sense l’obligació de revelar la seua seroestatus o que este siga un impediment per al seu accés a la pràctica esportiva.
- S’ha de fomentar la visibilitat de la diversitat per seroestatus, a través de persones referents de l’àmbit esportiu.
- S’ha de desenvolupar un pla formatiu que garantisca erradicar l’estigma que pateixen les persones que viuen amb VIH en l’esport
- És necessari impulsar un pla de sensibilització per a acabar amb l’estigma que pateixen les persones que viuen amb VIH en l’esport.
- És imprescindible fomentar la inclusió laboral de les persones en risc d’exclusió social en l’àmbit esportiu, així com pal·liar la bretxa salarial, els sostres de cristall i altres desigualtats de l’àmbit esportiu professional.
Per tot això sol·licitem:
- Una declaració institucional, el dia 1 de desembre, Dia Mundial de la lluita contra el VIH-SIDA, per part de Les Corts Valencianes, la DG d’Esport, la DG de Diversitat de la Conselleria de Serveis socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat de la Comunitat Valenciana i l’Exmo. Ajuntament de València, condemnant la serofòbia en l’esport.
- La Generalitat Valenciana es persone com a denunciant de les federacions que utilitzen reglaments que discriminen les persones que viuen amb VIH que apareixen en els següents documents (adjuntes captures de pantalla) o que gestionen de manera il·legal les dades serològiques segons el Reglament general de protecció de dades (RGPD):
- Federación de Boxeo de la Comunidad Valenciana:
- Federación española de luchas olímpicas y disciplinas asociadas:
Anexo I. Capturas de los apartados de los documentos y páginas indicadas
- Federación de Boxeo de la Comunidad Valenciana:
- Federación española de luchas olímpicas y disciplinas asociadas:
Et convidem a sumar-te en les nostres reivindicacions, ja siga a títol individual o com a Col·lectiu o Entitat, inclou esta imatge en les teues Xarxes Socials i adhereix-te a través del següent formulari:
Entitats afexides: (act. 11:27)