ADI lgti crea l’Observatori per a la Diversitat en l’Esport

El passat 2019 el Ministeri de l’Interior en el seu informe sobre delictes d’odi registrava 83 incidents ocorreguts en camps de futbol i instal·lacions esportives. Aquest mateix informe registra com els incidents de delictes d’odi que tenen com a causa la LGTBIfobia van augmentar en un 8,6% respecte a les dades de 2018.

Malgrat comptar amb aquest informe i amb un degoteig de situacions i testimoniatges en els mitjans de comunicació, són pocs les dades globals de què disposem quan volem abordar una anàlisi detalladament de la discriminació i les violències en l’àmbit de l’esport, especialment de les que pateixen les persones LGTBI+ i les persones que viuen amb VIH o quan es tracta de la violència sexual que pateixen les dones en aquest àmbit.

Encara que no hi ha dades o informes oficials que visibilitzen ni analitzen això, aquesta realitat existeix. Al llarg dels últims anys ADI LGTBI+, Chrysallis, Esport i Diversitat i la resta d’entitats esportives associades han rebut sol·licituds d’ajuda, assessorament i suport davant situacions de discriminació o violència. Us vam mostrar algunes d’aquestes situacions en les infografies adjuntes. Es tracta de la punta de l’iceberg, una xicoteta part d’una muntanya de silenci i impunitat contra la qual volem lluitar des d’ADI.

Totes les situacions de discriminació que us presentem ací tenen alguna cosa en comú: són situacions patides per persones menors trans, els qui desitjaven practicar esport, en molts casos com feien abans de transitar, i que han patit la transfòbia i la discriminació a molt primerenca edat en un espai, com l’esport, que hauria de ser segur i ajudar a millorar el seu desenvolupament personal. Segons estudis com el de la revist d’investigació Pediatrics (2018) el 50,8% dels xics trans adolescents, el 41,8% dels adolescents no binaries i el 29,9% de les chichas trans adolescents ha intentat suïcidar-se. Aquestes dades, units a actuacions de transfòbia institucionalitzada com l’adoptada per World Rugbi prohibint la participació en les seues competicions de tota dona trans, o aquella amb la qual conviuen les persones trans a l’hora d’obtindre la seua fitxa federativa, veure protegit el seu dret a la intimitat, al lliure desenvolupament de la seua personalitat o a poder viure, jugar, fer esport i relacionar-se lliurement en l’àmbit de l’esport ens porta a anunciar hui, Dia de la memòria trans, la creació per part d’ADI i de les seues entitats associades i col·laboradores de l’Observatori per a la Diversitat en l’Esport.

L’Observatori per a la Diversitat en l’Esport naix hui amb la vocació de ser l’espai al qual acudir per a denunciar qualsevol situació de discriminació, abús, assetjament o violència que puga patir una persona per la seua identitat o expressió de gènere, la seua orientació sexual o per viure amb VIH. Des d’ADI LGTBI+ i la seua xarxa d’entitats associades i col·laboradores ens posem a la disposició de la ciutadania per a:

“visibilitzar la violència i discriminació que pateixen diàriament les dones pel mer fet de ser-ho, les persones LGTBI+ i les persones que viuen amb VIH acompanyar i orientar als qui ho necessiten analitzar causes i patrons d’aquestes violències i les discriminacions que les acompanyen dissenyar polítiques i mesures que posen fi a aquesta discriminació transversal”

L’Observatori ve a cobrir la necessitat de visibilitat que les persones que conviuen amb la discriminació i les violències necessiten per a poder defensar els seus drets. Són moltes les Comunitats Autònomes que manquen de lleis integrals per a la protecció dels drets de les persones trans i les persones LGTBI+ en general. Tampoc existeix legislació estatal que els garantisca protecció ni amb caràcter general ni en l’àmbit de l’esport. La llei de l’esport en vigor no contempla ni a les dones ni a les persones LGTBI+ com a part de la realitat esportiva. Fins i tot, l’existència de lleis autonòmiques no garanteix per si sola el compliment dels drets de les persones LGBTI+ quan no venen acompanyades de l’adequat desenvolupament reglamentari que obligue federacions i clubs a vetlar pels drets de les dones i les persones LGTBI+.

Per això, ADI LGTBI+ anima a totes aquelles persones que tinguen o hagen tingut constància de situacions de discriminació i/o violència en l’àmbit de l’esport a traslladar-nos les dades d’aquest incident a través del formulari de denúncia que troben disponible en aquesta pàgina web tant per a poder acompanyar a les persones o entitats que ho han patit, com per a poder elaborar un informe periòdic que els reunisca i analitze i ajude a lluitar activament contra tota mena de discriminació de la diversitat en l’esport.

Sigues un agent de canvi. Denúncia, visibilitza, protegeix-te.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *