Denunciem l’incident homòfob patit per Víctor Gutiérrez durant un partit

Des del Club Esportiu LGTBI+ DRACS València denunciem públicament l’incident homòfob patit pel waterpolísta olímpic Victor Gutiérrez, aquest mateix dissabte, mentre disputava un partit. Segons denunciava el mateix Víctor des de les seues xarxes socials, un jugador de l’equip rival del Club de Natació Sabadell, li va increpar en repetides ocasions cridant-lo <<marieta>>. Víctor va preferir mantindre en l’anonimat a l’agressor en les xarxes per a evitar conseqüències mediàtiques, però que no va dubtar a fer pública l’agressió.

https://www.instagram.com/tv/cnxscaykt9b/?utm_source=ig_web_copy_link

Aquest tipus d’incidents estan normalitzats en molts esports i constitueixen violències molt lesives, tant per a les persones que practiquen esport, com per al públic, fent dels espais i la pràctica esportiva un àmbit hostil, obligant a les persones homosexuals, bisexuals, trans o intersexuals a amagar-se, a allunyar-se i impedir-los desenvolupar-se en l’àmbit esportiu. Tal com Víctor assenyalava en la seua intervenció, això ocorre en tots els estaments, nivells i esports.

No és d’estranyar que, d’entre 11.000 participants en les passades olimpíades, tan sols un 0,05% eren LGTBI visibles o que no hi haja hagut, en tota la història del futbol espanyol, ni un sol home que s’haja declarat homosexual o bisexual. Aquesta invisibilitat i falta de referents del col·lectiu en l’esport és resultat d’aquestes hostilitats que s’han normalitzat.

Des del Club Esportiu DRACS LGTBI+ València recordem que disposem d’una Llei d’Igualtat LGTBI que ens empara, però en moltes comunitats no és una realitat. El Congrés dels Diputats tenen en tràmit, des de 2019 una proposició per a la modificació per a incloure la LGTBIfòbia en la Llei 19/2007, d’11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport; proposició a la qual l’Agrupació Esportiva LGTBI va proposar esmenes. Han transcorregut més de 9 mesos i no hi ha cap novetat sobre aquest tema.

Demanem tolerància zero enfront de les agressions motivades per odi cap a les persones per la seua orientació afectiu sexual o la seua identitat de gènere i sol·licitem suport en la condemna d’aquests fets: un ‘NO’ rotund a la LGTBIfòbia en l’esport. 

Sol·licitem al CN Sabadell i la RFEN que prenguen les mesures necessàries perquè no es torne a repetir cap agressió o incident similar. Cap agressió ha de quedar impune.

Federacions, clubs, associacions, personal tècnic i altres agents que intervenim en l’activitat física i l’esport, tenim la corresponsabilitat d’actuar i educar en els valors de la diversitat, el respecte i la inclusió i assegurar que la pràctica esportiva no continue sent un espai on aquests comportaments i violències es perpetuen es perpetuen i queden de manera impune. L’esport ha de ser un espai per a totes, tots i todes?.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *